Gå til hovedinnhold Gå til søk

Gavmilde arbeidsgivere?

Vi nærmer oss en tid hvor det er aktuelt å se på dette med gaver i arbeidsforhold.

Mange kjenner sikkert til at det fra og med 2021 kom endringer i skattereglene på området. Her vil vi kun fokusere på regelen som nå sier at det er mulig å gi gaver med en verdi opp til kr 5000 skattefritt til ansatte. Gaven trenger ikke lenger å være knyttet til en generell ordning i bedriften, men den må fremdeles bestå av noe annet enn et pengebeløp.

Dette åpner for at arbeidsgiver kan kjøpe inn gaver til en eller flere ansatte og få fradrag for det i eget regnskap uten at arbeidstaker må opplyse om fordelen i sin skattemelding.

Dette åpner også for at arbeidsgiver kan velge å behandle en kostnad som uansett blir pådratt i virksomheten og som har element av privat karakter, som en gave.

Skattefritt for arbeidstaker – fradrag for arbeidsgiver

Et eksempel på en slik kostnad er telefon. Dersom arbeidsgiver dekker telefonkostnaden for en ansatt, skal den ansatte normalt innberettes sjablonmessig for fordelen (vanligvis i underkant av kr 5000 på årsbasis) og skattlegges for den. Dersom arbeidsgiver velger å betrakte dette som en gave, vil arbeidsgiver fremdeles få fradrag for kostnaden, men arbeidstaker vil ikke måtte skatte av fordelen.

Dette er en liten påminnelse om at det fremdeles er tid til å vurdere slike gaver for inneværende regnskapsår.

Reglene rundt gaver i arbeidsforhold har mange detaljer. Ta gjerne kontakt om det er andre spørsmål rundt temaet.

Ta kontakt

Besøk oss i Sjønståveien 2 på Fauske, eller ta kontakt — vi gleder oss til å høre fra deg, og håper vi kan gjøre regnskapshverdagen litt enklere for deg og din virksomhet.