«Økonomihuset Fauske AS har kjøpt dataangrep mot lokale konkurrenter i sommer!»
Utsagnet i overskriften er selvfølgelig ikke sann, men formulert slik for å skape oppmerksomhet og er inspirert av Regnskap Norge sin nyeste podcast-episode om temaet digital kriminalitet/cybertrusler.
Dataangrep kan nå kjøpes på nettet som enhver annen IT-tjeneste. Angrepene kan ramme drift, økonomi eller personvern i virksomhetene som angripes. De kan komme i ulike former som hacking, virus eller sosial manipulasjon. Det har skjedd en «profesjonalisering» av denne formen for kriminalitet og den domineres nå av høyt kompetente og godt organiserte kriminelle nettverk.
Det er mulig å sikre seg til en viss grad mot dataangrep gjennom ulike «filter» og «brannmurer», men til syvende og sist kan det være vår menneskelige hjerne og kritiske sans som stopper truslene.
Sommeren er høysesong for såkalt CEO-svindel. I perioder er det få personer på jobb på grunn av ferieavvikling og flere vikarer. CEO-svindel gjennomføres gjerne ved at ansatte i bedrifter mottar e-poster som tilsynelatende er fra øverst leder i virksomheten og som inneholder ordrer om flytting av penger gjerne innen korte tidsfrister.
En annen form for svindel som har bredt om seg i Korona-tiden, er e-poster som tilsynelatende inneholder linker til sporing av pakker/varer som er bestilt på nettet. Linkene fører i realiteten til steder/funksjoner med onde hensikter.
Nedenfor finner du en liste over hvordan cyberkriminalitet til en viss grad kan forebygges:
- Sjekk avsenders e-post nøye dersom du får e-poster som kan minne om CEO-svindel
- Vær obs på e-poster som krever handling innenfor korte tidsfrister.
- Vær obs på betalingsoppfordringer som kommer utenom vanlig kanaler.
- Vær obs dersom penger skal overføres til utenlandske kontonumre.
- Vær obs på e-poster som kommer fredag ettermiddag eller et annet tidspunkt hvor de ansatte må forventes å skli over i en slags ferie-/helgemodus.
- Søk alltid å få verifisert krav om overføring av penger gjennom en annen kanal enn e-post.
- Ha litt is i magen i forhold til krav som kommer med korte tidsfrister – som regel kan det vente.
- Vær ops på at sms-svindel øker i omfang.
- Dersom du blir svindlet må du ikke la skamfølelsen over det å ha blitt lurt ta overhånd. Viktig at man gjør det man kan for stoppe angrepet/reversere pengeoverføringer om mulig og snakke høyt om det som har skjedd for å advare andre.
- Bruk passordhvelv type «Lastpass» for å bruke og lagre passord på en sikker måte.
- Bruk totrinnsautorisering der det er mulig.
Skulle uhellet først være ute, er det gunstig å ha en form for cyber-forsikring. Den dekker typisk økonomiske tap, kostnader ved å gjenopprette ødelagte data, kostnaden ved å sjekke hva som har vært tilgjengelig for angriper og juridisk bistand i forbindelse med angrepet.
Økonomihuset Fauske har cyber-forsikring og bruker LastPass!
Ferieavvikling
Kontoret holder åpent fra kl. 8.00-15.00 hele sommeren. Ved ferieavvikling vil oppgaver flyttes mellom oss ansatte slik at dere som kunder blir ivaretatt på en god måte.